Olsen Residence Basement

RDM Architecture / Perspective  / Olsen Residence Basement

Olsen Residence Basement

We haven’t posted anything about this project until now since its in Manhattan, KS and we haven’t been able to see the progress as much as we have on other in-town projects. We went out there on Monday to photograph the completed basement and get the ball rolling for the next phase of the project. We are very happy with what we saw there and have put together a few before/after shots to illustrate the transformation.

olsen before_after1

The basement is one of the major entertainment centers for the house. The clients are huge sports fans and generally have people over to watch the games. The goal of this first phase of the project was to create a better space for them to do that. Above and below you can see the bar side of the room. In order to address an existing  structural issue we had to have a new column out in the space. We incorporated that column into a see-through display space and brought a soffit through there and across to define the bar top further. Cherry cabinets were used throughoutm with aluminum framed doors abovet the middle of the bar with lift-up hardward and frosted glass that ties in with the matte glass tile backsplash.

olsen before_after2

In the center of the room in the wall that you are confronted with as you enter the space was a small triple window. We felt like the incredible woods behind the house should be the focal point for the new space. To make that happen we replaced the 5′ wide window with a double sliding door with a 12′ opening. As soon as you reach the bottom step all you see is the view out into the woods.

olsen before_after3

Below is a detail view of the metal panel at the back of the bar. The Olsens are big football fan so we abstracted the football field to get the panel pattern. From left to right you have the full field, the fifty yard line division,  and finally the “red zone”. It is simple and the metal panel does an excellent job of protecting the back of the bar from overzealous and excited football fan feet. The bar top is a 2″ solid maple joined in the same way as a basketball court floor. It has the same clear finish and adds to the subtle sporting feel.

olsen bar

To wrap it up, we’ve got prefinished cork floors with underfloor heating in the seating area. At the other end of the room we’ve got the big tv, surround sound and comfy seating. This is the place to be for game time and the Olsens are very happy with the way it all turned out. I will post a few more pictures on Facebook, let us know what you think!